Sitet er opdateret 18. januar 2025
Sådan vokser hvalpene op hos Kennel Jackstars
Der er mange måder at lade sine hvalpe vokse op på. Vi vil i det efterfølgende beskrive hvordan det foregår hos os - der er ingen der siger at det ikke kan gøres på mange andre måder, men de hvalpe der er udgået fra Kennel Jackstars har alle fungeret hos deres familier - og gør det stadig! Vi har max. et kuld om året og nogen gange går der længere tid, så hvalpene får alle muligheder for at udvikle sig til det, der er vores formål med vores opdræt - nemlig at få nogen sunde sociale, velfungerende hunde ud af anstrengelserne. Hos os er det først og fremmest interessen der driver værket!
Vi sørger for at tæven er tryg ved omgivelserne og at hun er vænnet til sin fødekasse. I dagene op til fødslen, sover hun i kassen og får mad i kassen, og der bliver i det hele taget nusset lidt mere om hende end i det daglige.
Hun er ikke alene når hun skal føde. Hos os sover Ingelise sammen med tæven på et af vore værelser i dagene før hun føder og i dagene efter hvalpene er ankommet, for at sikre at det hele går rigtigt til og for at hjælpe hvis der er behov. Som regel er tæven bedre til alt det end vi er, så det er ikke meget vi skal gøre, men er uheldet ude og der opstår komplikationer, kan det være minutter det handler om!
Udover selve fødekassen har tæven en lille indhegning at være i - ikke så meget for at holde hende inde, men indhegningen er uundværlig når de små vokser til og begynder at gå på opdagelse. Det kan de så gøre uden at komme til skade med noget.
Det hele bliver efter ca. 14 dage dage efter fødselen flyttet ud i vores køkken/alrum, hvor de andre hunde nysgerrigt følger med i mysteriet i hvalpekassen. Tæven er vant til de andre og senere vil vores andre hunde blive hvalpenes første bekendtskab med "andre hunde". Hvalpenes "faste adresse" resten af den tid de er hos os, er i køkkenet, hvor vi faktisk opholder os 80-90 % af vores tid (det er et stort køkken/alrum hvor vi også spiser alle vores måltider).
Fra dag ét er hvalpene vænnet til at en radio spiller dæmpet musik. Det gør den også når vi ikke er her. På den måde er hvalpene aldrig "alene". Vi kan konstatere at det har en god effekt på de små.
I de første 3 uger passer tæven hvalpene uden nogen nævneværdig indblanding fra vores side. De er naturligvis i hånd hver dag, og de får klippet negle 1. gang når de er omkring 14 dage og lige er begyndt at kunne se ud af de små sprækker.
Hvalpekassen er nu indrettet så tæven kan gå til og fra. På det her tidspunkt er selve fødekassen fjernet, og hvalpene har mere rum at røre sig på. Når de små grise begynder at spise selv, behøver hun ikke være der hele tiden og når de når en 6-7 uger, kan de godt lige blive rettet lidt til når de ikke lige reagerer korrekt på mors signaler.
I perioden fra de er 4-8 uger og til de forlader os i 8-9 ugers alderen, sørger vi for de får så mange styrede og varierede oplevelse som overhovedet muligt. Vi har "fremmede", i forhold til hvalpene, på besøg, vi har børn på besøg og vi påvirker dem på forskellig vis med lyde fra støvsuger, opvasker, forskellige legesager - med og uden lyd. De er udenfor både i en hvalpekravlegård og senere i løsdrift :-) De er med ude og køre i bil og de er først og fremmest i hånd, så meget som muligt.
Ovenstående er naturligvis kun i kort form, noget af alt det der sker med hvalpene i løbet af de første 8-9 uger af deres liv. Vores hvalpekøbere får instruktion om hvor vigtigt det er, at de fortsætter med at socialisere hvalpen når den flytter hjemmefra. Det kan ske ved systematisk træning, på hvalpemotivationskurser eller bare ved en daglig tur rundt i kvarteret, hvor der bliver snakket med alle dem der gider.
Jack Russell Terrier - et rigtigt godt valg