Opdragelse og Træning af din Jack Russell Terrier - i kort form...


Vær venligst opmærksom på, at det efterfølgende for det første er beregnet på JRT, men kan som sådan også anvendes for de fleste andre hunderacers vedkommende, og for det andet, kun overordnet giver dig indfaldsvinklerne til en god træning af din hund som familierne finder væsentlige, når man har taget den store beslutning og anskaffet sig en hundehvalp. Hvis man vil lære hvordan man foretager f. eks. et sikkert indkald, eller vil lave fortræning til Agility o.a. - ja, så skal man ud på træningsbanerne fysisk :-)
Husk også, at man kommer rigtigt langt med at bruge sin sunde fornuft!


Grundlæggende


Når du henter din hvalp hos en anerkendt kennel under DKK, er den minimum 8 uger gammel, er chippet og vaccineret, og har fået sundhedscheck hos dyrlægen og ormekur. Du skal selv sørge for opfølgningsvaccinationen når hvalpen er 12 og 16 uger gammel - så er den klar til at møde den store verden.
Tiden mellem din hvalps ankomst i dit hjem og den næste vaccination, skal familien bruge til at lære hvalpen og kende - og hvalpen får tid til at lære sine nye omgivelser at kende. Tryghed for en hvalp er ultimativt for en god integration. Sørg for at Jeres hvalp bliver en del af familien - så trives en JRT bedst.
For at komme på en træningsbane skal man kunne dokumentere, at hunden er vaccineret efter reglerne, og at den har en gyldig hundeansvarsforsikring.
En hundeansvarsforsikring skal man under alle omstændigheder have - det er et lovkrav! Du kan vælge at have en almindelig forsikring, der dækker stort set alle de ulykker der kan ske, hvis uheldet er ude, og så kan du vælge også at tegne en sygeforsikring på din hund.


Hvalpemotivation


Det er særdeles vigtigt, at den socialisering der er påbegyndt hos opdrætteren fortsættes hos de nye ejere. Det er derfor vigtigt, at hvalpen kommer på et hvalpemotiveringskursus på en anerkendt træningsplads, hvor den kan få lov at socalisere sig med andre hvalpe og voksne hunde. Den vil elske det. Familien skal have afklaret hvem der skal gå til træning med hvalpen. Det dur ikke at hele familien skal træne hvalp!
Med anerkendte træningspladser, mener jeg pladser der er tilknyttet DKK, DTK eller DCH. På disse pladser findes der veluddannede trænere der ved hvad de har med at gøre, og som "brænder" for sagen.
Du kan finde træningbanerne på nettet under de forskellige organisationer. Besøg dem først, så du kan se hvordan der ser ud og hvordan der trænes. Få en snak med en af trænerne om lige de behov du har, også kan blive tilgodeset.
Når hvalpemotiveringen er slut, kan du jo gøre op med dig selv om du har lyst til at fortsætte med noget lydighedstræning, spor, agility eller noget helt fjerde. Du kan få råd og vejledning på træningspladsen om det.


Opdragelse og træning hjemme


Det er vigtigt at familien er enige om hvad hvalpen må og ikke må. Det kan ikke hjælpe at den ene part synes det er okay at hunden sover til middag i sofaen, hvis den anden part ikke er enig. Afklar dette, og alle de andre ting der vil vedrøre Jeres daglige omgang med hvalpen, allerede inden hvalpen ankommer, så spares der mange konflikter.
Hos os må hundene være over det hele, undtaget i vores senge - der vil jeg ikke have de små banditter :-) De sover ganske vist sammen med os om natten - men det er i deres stofbure :-)


Det er meget enkelt at opdrage en JRT hvalp. Det kan gøres med helt enkle midler:


  • Når hvalpen gør noget den ikke må, så sig NEJ - med bøs og grov stemme
  • Når hvalpen gør noget der er rigtigt, så ros den med høj lys stemme
  • Når hvalpen har fat i noget den ikke skulle have fat i, så tag det stille og roligt fra den, og motiver den med det samme på noget den gerne må lege med
  • Sørg for at hvalpen har sin egen "legekasse", hvor dens sager ligger i. Mors gamle opvaskebalje er fortrinlig til formålet - og så kan mor jo få en ny...


Renlighed


Hvalpen kan blive renlig i løbet af kort tid, hvis man er ihærdig. Nedenstående simple regler vil fremme resultatet betragteligt:


  • Hvalpen skal altid ud og besørge når den har sovet, leget og spist
  • Hvalpen skal vises den plads hvor det skal foregå og roses overstrømmende når vidunderet er sket...
  • Aldrig skælde ud når uheldet har været ude indendøre - hvalpen kan ikke forbinde hændelsen med de skæld ud den får, når den først har forladt "gerningsstedet". Du risikerer at få en hvalp der går og gemmer sig når den skal besørge, i stedet for at sige til når det er tid.
  • Primær læresætning: "Det første hvalpen skal om morgenen, før noget andet, er ud og tisse - og det sidste hvalpen skal inden I går i seng, er ud og tisse!"


Alene hjemme


Det kan (og skal) hvalpen sagtens lære, bare det bliver gjort rigtigt. Det er en fordel de første gange at prøve det, når hvalpen i forvejen er træt. Start med at lade den være alene der hvor den skal bo, mens I går ud med skraldespanden eller hænger tøj op.
Så kan I øge det til et kvarter - ½ time. Når I går fra hvalpen, så lad være med at gøre noget stort nummer ud af det – bare ud af døren og slut med det. Ikke noget med at holde en længere tale om det ene og det andet og det tredie. Når I så kommer tilbage, får hvalpen lige et par rosende ord (ikke overdrive) – bare så den er klar over at den har opført sig rigtigt. Lad være med at klappe den eller tage den op – det kan I gøre efter et par minutter, når I har fået sat Jeres pakkenelliker på plads. Hvalpen skal under ingen omstændigheder trøstes, for den har jo ikke nået at blive ked af det, vel! I skal lige huske, at hvalpen ikke må kunne høre jer i starten, men I skal kunne høre den.
Hvis hvalpen skaber sig over at være alene, skal I ikke gå ind og skælde ud. Det får en negativ effekt. Så lærer hvalpen jo, at når den gøer og hyler så kommer der nogen. Vent til den holder bøtte et øjeblik og gå så ind stille og roligt (husk nu: ikke trøste!!)
Øg gradvis tiden I er væk indtil I har indtryk af, at hvalpen godt kan være alene nogen timer. Det skal selvfølgelig gøres over et stykke tid. I løbet af kort tid opfatter hvalpen det som noget naturligt at I går – og den er jo en kvik lille fætter, så den har jo opdaget at I minsandten også kommer tilbage til den igen.

Hos Kennel Jackstars har vi en radio kørende som hvalpene er vant til at høre fra de er helt små. På den måde er der hele tiden en kendt lyd, der for det meste overdøver hvad der ellers kan forekomme af andre lyde.
I kan også godt give den et marvben eller et ben af oksehud. I kan også gemme lidt godbidder hist og pist i den del af huset den må være i. Så kan den bedre få tiden til at gå med at finde godbidder, indtil I kommer hjem.
Og husk, at I skal tage Jer meget af hvalpen når I kommer hjem og aktivere den grundigt efter en laaaang dag alene.


3-sekunders reglen


Dette er særdeles vigtigt! Hvis der går mere end 3 sekunder fra en hændelse, som kræver enten et NEJ eller ros, så lad være! Hvalpen er ganske enkelt ikke i stand til at forbinde rosen eller "skæld ud-NEJ'et" med hændelsen! Reager i stedet stille og roligt og afklar hændelsen - og husk at hændelsen, hvad den nu end måtte bestå i, udelukkende fandt sted fordi du ikke holdt ordentligt opsyn med din hvalp!


Hvis der er noget du er i tvivl om....


Kontakt først og fremmest opdrætteren. Opdrætteren kan som regel besvare store og små spørgsmål, der måtte dukke op, og give den nødvendige råd og vejledning.
Hvis du er førstegangshundeejer, vil der med sikkerhed være en masse du ikke har styr på, og som du så bliver usikker over, selvom opdrætteren har givet dig centnertunge læs af dokumentation med, sammen med hvalpen og har snakket som et vandfald om alt det du nu skal huske - så, ro på! Og kontakt så din opdrætter. Som regel er det helt banalt :-)