Børn og hunde

Vi får mange spørgsmål om Jack Russel Terrieren (JRT). Et af de tilbagevendende er, om JRT er en god "børnehund". Vi vil prøve at besvare spørgsmålet her, med udgangspunkt i både hund og barn.
Vi har valgt at lægge informationen ud her, på vores hjemmeside, så alle har adgang til den. Bemærk venligst at informationen er vejledende, idet der altid vil findes variationer over temaet, men generelt ser det nogenlunde ud som beskrevet i det efterfølgende.

Det man først og fremmest skal gøre sig klart, er, at der ikke findes nogen såkaldte "børnehunde". Hverken JRT eller andre hunderacer for den sags skyld.
Man skal samtidig gøre sig ligeså klart, at det er en meget stor hund i en lille forklædning man har fået. Grundlæggende er JRT en jagthund, med en jagthunds instinkter. Den anvendes i vid udstrækning både herhjemme og i Sverige og England m.fl., til gravjagt på f.eks. ræv og grævling o.a. I kraft af sine instinkter, er der derfor rimeligt meget gang i en JRT!
Om den JRT man påtænker at anskaffe sig bliver en god børnehund, afhænger af flere ting.
For det første hvor godt socialiseret den er fra opdrætteren og for det andet, hvilket miljø den kommer til at fungere i hos ejeren.
Med hensyn til socialiseringen fra opdrætteren, kan man som hvalpekøber sikre sig, at forholdende er i orden hos opdrætteren, ved kun at købe hvalpe fra anerkendte DKK kenneler, hvor man kan komme og se de forhold hvalpen vokser op under.
Med hensyn til miljøet hos den kommende JRT ejer, skal man sikre sig det fornødne baggrundskendskab til den race man ønsker at anskaffe sig, i dette tilfælde en JRT, og så gøre op med sig selv om man har plads, tid, lyst og mulighed for at tilbyde sin hund de rette forhold.
Man skal være helt på det rene med, at en JRT det ene øjeblik kan give en al den aktion man kan kapere (JRT har en speciel turbo siddende i rumpen, der af sig selv slår til med jævne mellemrum :-) og det næste øjeblik, er den det mest charmerende man kan forestille sig – og det er ihvertfald ikke den der har gravet huller i tulipanbedet!

Når ovenstående så er på plads, så er det sådan, at hunde baserer deres reaktioner på oplevelser og erfaring.
Er de første erfaringer med barnet positive, arkiveres oplevelsen også positivt hos hunden. Næste møde med barnet giver hunden associationer om noget behageligt og den positive oplevelse forstærkes. Dette forudsætter naturligvis, at en voksen er med til at styre begivenhederne. Det er ligeså vigtigt, at de første oplevelser også er positive for barnet.
Er de første erfaringer med barnet negative, er det de samme parametre der påvirkes og så kan man risikere at hunden bliver reserveret overfor børn, og det kan tage lang tid at vende et sådant forhold til det positive. Det handler derfor i al væsentlighed om at gøre det rigtigt fra starten.

Der er nogen enkle retningslinier man kan følge, for at sikre at samværet mellem hund og barn udvikler sig positivt.
Her skal der også skelnes mellem små børn og større børn. Definitionen på dette i denne sammenhæng er, at "små børn" er under den skolepligtige alder og "større børn" er startet i skolen.
Vi vil her focusere på "små børn" idet "større børn" både forstår given information og kan forholde sig til den.
Inden hvalpen ankommer, er det en god idé, at forklare barnet alt om det nye der skal ske når hvalpen ankommer, således at barnet er forberedt så meget som muligt på begivenheden, men samtidig sådan at oplevelsen er naturlig. Husk også at det er familien der får hund – ikke barnet. Og det er de voksne der har det fulde ansvar!

Små børn skal:

- være under opsyn når de er sammen med hvalpen
- lære at respektere hvalpen fra den første dag
- ikke tro at hvalpen er et stykke legetøj
- lade hvalpen være i fred når den spiser
- lade hvalpen være i fred når den sover

Hvalpen skal:

Lære ikke at terrorisere små børn (især de helt små på 2-3 år).

De voksne skal:

Være sig deres ansvar bevidst!

Og så handler det om at vise gensidig respekt og bruge sin sunde fornuft et langt stykke hen af vejen. Det lykkes for de fleste uden de store sværdslag, men ellers har man måske kunnet hente lidt hjælp her.

Og så lige et ekstra råd til slut: har man småbørn, måske oven i købet flere, var det måske en rigtig god idé at lade dem gro lidt til, inden man købte sig til et "barn" mere i form af en hundehvalp. Man skal være klar over at det kræver nogen ressourcer at anskaffe sig en hundehvalp – og passe den! Og det er uanset hvilken race man nu vælger.

Vi håber det du har læst har været dig til hjælp. Hvis du bruger dette link, kan du også finde ud af om en Jack Russell Terrier i det hele taget er noget for dig.


Venlig hilsen
Kennel JackStars

A propos "Børn og hunde".....